نصب و راه اندازی کنتورهای هوشمند برق (فهام ۱ و ۲)

در سال های اخیر با حرکت وزارت نیرو و شرکت توانیر به سمت ایجاد زیرساخت های شبکه هوشمند در کشور و طراحی و پیاده سازی طرح فراسامانه هوشمند اندازه گیری ملی(فهام) موضوع تولید و نصب کنتورهای هوشمند در دستور کار شرکت های کنتورساز داخلی و خارجی و شرکت های توزیع نیروی برق در سراسر کشور قرار گرفته است. تاجایی که در حال حاضر کلیه مشترکین پرمصرف (دیماندی) به کنتورهای هوشمند فهام ۱ مجهز شده اند.

اما بخش بزرگی از مشترکین، یعنی مشترکین غیر دیماندی هنوز در حال استفاده از کنتورهای دیجیتال و مکانیکی هستند و جایگزینی این کنتورها با کنتورهای هوشمند فهام دو در دستور کار این وزارت نیرو و شرکت های توزیع برق می بلشد.

کنتور هوشمند فهام ۱

این کنتور که عموما به صورت کنتورهای سه فاز به بازار عرضه شده اند در خود یک مودم سیم کارت خور جای داده اند. در دوره های قرائت کنتور به صورت اتوماتیک مقادیر مصرف مشترک را به سرور مرکزی شرکت توزیع برق ارسال میکند. این کنتورها در داخل خود یک رله یا کنتاکت جهت اعمال فرمان قطع و وصل دارد. راه اندازی فرمان نصب این کنتورهای به خصوص در مورد مشترکین صنعتی (دیماندی اولیه و ثانویه) نیاز به نصب و راه اندازی مدار واسط دارد.

یک نمونه کنتور هوشمند سه فاز فهام ۱

یک نمونه کنتور تکفاز هوشمند فهام ۲

کنتور هوشمند فهام ۲

این کنتورها که به عنوان کنتور ویرایش ۴ و ۴.۱ هم معروفند، به مودم مجهز نیستند و باید توسط یک مودم FID2 یا کنتور هوشمند فهام ۱ قرائت و اطلاعات کنتور به سرور شرکت توزیع برق ارسال گردد. کنتور های ویرایش ۴ به شکل سنتی کنتور و کنتورهای ویرایش ۴.۱ ظاهری متفاوت دارند. کنتور ویرایش ۴.۱ pجهت نصب برو روی ریل طراحی و تولید شده اند و نمایشگر برای آنها در نظر گرفته نشده است.

معماری نصب و راه اندازی این دو نمونه کنتور تفاوت دارد. تحویل داده برو روی سامانه های قرائت گر مرود تائید شرکت توانیر یکی از بخش های مهم در روال نصب و راه اندازی کنتورهای هوشمند است. ثبت دقیق اطلاعات در زمان نصب تعریف کنتورها و مودم های نصب شده در پروژه با توجه به نوع کنتور (فهام ۱ و ۲ ) و ویرایش کنتور دیجیتال  ( ویرایش ۱، ۲، ۳، ۳.۱، ۴ و ۴.۱) و نحوه ارتباط این کنتورها با مودم موضوع بسیار خساسی در تکمیل پروژه می باشد.

چالش های پیش رو

  • قرائت اطلاعات کنتور های برق با برند های گوناگون در پروژه هایی که کنتور قبلا نصب شده
  • ارسال اطلاعات کنتورهای مختلف در یک تابلو بر روی MDM های گوناگون شرکت  توزیع برق
  • تفاوت های ساختاری در داده های کنتور بر اساس ویرایش های ۳ و ۴ توانیر
  • فاصله کنتورها از یکدیگر به خصوص در مواردی که باس داکت زیرساخت توزیع برق می باشد.
  • آنتن دهی شبکه موبایل در محل نصب مودم به خصوص در طبقات زیر زمین
  • تاثیرات میادین الکتریکی و مغناطیسی بر مسیر انتقال اطلاعات (نویز روی سیم کشی دیتا)
  • اعمال فرمان قطع و وصل برای مشترکین

راهکار پیشنهادی

شرکت گیتی مدار سپاهان با توسعه مودم LTE بر اساس استانداردهای FID2 راهکار پیشنهادی خود را در این حوزه ارائه داده است. نصب و راه اندازی کنتور های مجموعه با ترکیب کنتورهای هوشمند فهام ۱ و ۲ و کنتورهای دیجینال ویرایش های کمتر از ۴ در کنار مودم FID2، ارسال اطلاعات بر روی MDM مورد تائید شرکت توزیع برق و اخذ تائیدیه ثبت اطلاعات در بانک اطلاعات قرائت شرکت توزیع، آموزش و خدمات پس از فروش توسط تیم فنی شرکت  در محل پروژه انجام خواهد شد.